Årstiderna
Året på vingården
Blomning runt midsommar. Rensning av sidoskott pågår hela sommaren, så man är aldrig riktigt ledig.
Skörden sker när sockernivån i druvorna är lagom OCH när druvan är fysiskt mogen, dvs fruktköttet är mjukt, och kärnorna börjar mörkna. Vid skörd får vi oftast hjälp av många trevliga plockare. Vill du hjälpa oss är du välkommen att anmäla ditt intresse! Se beskrivning nedanför:
Bli delaktig i skörden och i vår skördefest
– en trevlig aktivitet som passar alla!
Vi behöver din hjälp och utlovar samtidigt en härlig dag i vingården med trevligt sällskap.
Det är många människor som valt att hjälpa oss med skörden. Många kommer år efter år och många är det som efter ett besök anmäler intresse. Alla dessa människor, vårt skördefolk, får en inbjudan till skörd.
Vi skördar vid två tillfällen. Första skörden är för vårt mousserande vin, som skall ha en högre syra och lägre alkoholhalt för att bli som bäst. Någon vecka senare skördar vi för vårt still Solaris vin där vi vill få fina mogna aromer.
En skördedag börjar kl 9 med frukost och skördeinstruktioner. Det är mycket viktigt att man förstår att bara helt friska klasar skall skördas, och hur man avgör detta, samt hur viktigt det är att plocka bort ev dåliga druvor från klasen så att den blir frisk. Jag har då tagit med mig olika exempel på bra och dåliga klasar som vi kan titta på. Sedan går vi ut i vingården där jag går omkring och svarar på ev frågor. Vi skördar i spannar som vi tömmer i vår skördevagn. Lunch kl 12.30, och efter lunch fortsätter vi tills vi är färdiga, ofta kl 15-16.
Alla som varit med om skörden bjuder vi till skördefest, fast under Corona har det blivit lite annorlunda som det mesta… Vi hoppas att vi kan samla skördefolket när pandemin lagt sig Vi får se tiden an.