Om vingården och vår historia

Historia och utveckling

Vingården Stora Boråkra

Sveriges trädgård och Sveriges soligaste stad har ett gynnsamt klimat för att odla druvor. Mogna druvor är en förutsättning för ett gott vin.
Vi låter druvorna hänga kvar så att mognaden blir maximal. Ofta skördar vi i början på oktober. Det är många olika faktorer som avgör när vi beslutar att skörd skall ske. Den fysiska mognaden och sockerhalten, men också angrepp av bin och getingar samt bladmögel och gråmögel som kommer med den fuktiga hösten. De första vinstockarna planterade vi 2009. Det var 250 Solaris , en druva för vitt vin och 50 Rondo, en druva för rött vin. I dag har vi 4000 stockar 98% Solaris. Det gör oss till den största vingården i Blekinge, och bland de större i Sverige.Vingårdens terroir håller vi på att utforska. Vingården ligger på en fin södersluttning på bra jordbruksmark nära vatten. En vinstock vill gärna se vatten men men inte stå i vatten.

Terroir är ett franskt uttryck som kommer från ordet terre, ”land”. Det uttrycker olika karaktäristiska kvalitéer kring en specifik plats så som geografi, geologi och klimat och hur dessa interagerar med exempelvis växters genetik eller framställning av matvaror. Begreppet inkluderar även platsens traditioner och kultur. Begreppet används främst inom jordbruket för produkter så som vin, kaffe, choklad, humle, tomater, jordgubbar, vete, te och så vidare.– Wikipedia

Vi tar gärna emot hjälp vid skörd. Det har blivit ett uppskattat evenemang. Vi skördar bara när det är fint väder. Vi börjar med frukost och genomgång av hur man skördar, vilka druvklasar vi INTE vill få in i vineriet. Vi serverar lunch. Ofta avslutar vi vid fyra tiden. Det beror på hur många vi är och hur mycket som skall skördas. Nästa vår bjuder vi på skördefest, där vi också smakar det vi du var med och skörda. Är du intresserad anmäl dig här.

Staffan och Lil Ottosson

vinmakare
Stora Boråkra är en praktfull herrgård som fick sitt nuvarande utseende under 1880-talet, men Stora Boråkra har anor helt från Blekinges dansktid. Gården kom i släktens ägo i 1905, och vi, Staffan och Lil, är den fjärde generationen.

Vår historia

Vår bakgrund
I slutet av 1800-talet fanns flera stora gårdar som en krans kring Karlskrona, då Sveriges andra största stad, dit rika millitärer eller borgare flyttade ut ur den trånga och smutsiga staden.

Min mormors far Henrik Berggren köpte Stora Boråkra 1905. Han var bryggare och disponent på Tyska Bryggaregården i Karlskrona. Hans far hade startat ett bryggeri i Lyckeby, som slog sig samman med Tyska Bryggaregården i Karlskrona för att möta den ökande konkurrensen. När Henrik dog 1914 ärvde min mormor, Estrid Fryberg, gården. Åttio år senare köpte min fru Lil och jag gården och har drivit den sedan dess.

Jordbruksmarken har till största delen varit utarrenderad, eftersom både Lil och jag har arbetat utanför lantbruket.
vinmakare

Hur blir ett vin till?


Kortfattat beskrivning av prosessen:

Vitt stilla vin

När den mogna druvan kommer till vineriet, avstjälkas druvorna och krossas. De får vila en stund, massereras, för att sedan tas till vinpressen. de pressas under lågt tryck, och musten pumpas till en rostfri tank för att klarna, genom sedimentering. Detta innebär att tunga partiklar sjunker till botten, så att musten blir ren och klar. Därefter tillsätts jästen och fermenteringen börjar. Det tar ungefär 5 veckor att jäsa ut vinet, som jäser svalt. Vinet får vila på grovjästen några veckor för att sedan dras om till en ny tank och lämna grovjästen bakom sig. Nu vilar vinet på finjästen fram till tidiga våren. Vinet har också svavlats för att bli stabilt. Framåt april är det dags flaska vinet så det kan lugna nersig några veckor, innan det är dags för lansering.

Mousserande vin, enligt "metod traditionell"

Man jäser ett grundvin, som gärna får vara neutralt i smaken, se ovan.
Därefter skall det jäsa en gång till på flaskan, för att det skall bildas kolsyra, bubblorna, och ge den fina brödigheten.
Vi låter det ligga på jästfällningen i två år. Där efter degorgera man. Innebär att man fått ner jästen i flaskhalsen och skjutit ut den.

Boråkra Exelent, druvdestillat typ "Grappa"

Efter det att vi pressat ut det mesta av musten från druvorna tar vi tillvara skalen, som vi jäser separat. Vi tillsätter lite vatten , socker och låter det jäsa ut helt. Det blir ett mycket strävt och beskt dryck som inte smakar bra. MEN när man destillerar den kommer det ljuvliga aromer och angenäm doft. En del får vila på ekfat en del i rostfri tank. Vi späder ner spriten till 40 %. Så blir Boråkra Exelent till.

Kolla mer om vinprovning & mat

Visningar och provningar kan göras på kort varsel, men behöver bokas. Ta kontakt via mobilen 0708-847847, via vår hemsida eller via mail till staffan.ottosson@storaborakra.se.
Mat måste bokas ett par dagar i förväg på samma sätt.

Visning av vingård och bildspel i vineriet ingår alltid.